Roping

Roping är från början en form av bruksridning. När kopojkarna (cowboysen) skulle märka upp eller av annan anledning fånga in ett djur använde man sin häst och ett lasso för att få jobbet gjort.

Roping kallas också grenen där man kastar lasso på en dummy (låtsaskalv) som dras av en 4-hjuling. Det är en fartfylld sport där du och din häst tillsammans utför ett arbete. Det kan också vara farligt så det är viktigt att man tränar både sin häst och sig själv ordentligt. Säkerhet är ALLTID viktigast.

Utrustningen är lite mer omfattande än bara en westernsadel och träns. Man har dessutom en bakgjord, en brösta, ett neck rope (halsrep), en tie down (håller ned hästens huvud något), och givetvis ett lasso.

backamo 2017

Det finns 3 olika klasser inom Ropingen:

Dummy Stopping:

I den här klassen sitter inte lassot fast i hornet på sadeln. När dummyn far iväg gäller det att rida i kapp och kasta lasson och fånga (ropa) dummyn. Lyckas du få en träff runt halsen på dummyn så gäller det att snabbt slå en dully (snurra lassot runt hornet) och få hästen att stanna så att dummyn ramlar av släden den åker på.

Dummy Roping:

I den här klassen sitter lassot fast i hornet på sadeln och löper genom ett neck rope (halsrep) på hästen. När dummyn far iväg gäller det att rida i kapp och kasta lasson och fånga (ropa) dummyn. Lyckas du få en träff runt halsen på dummyn så gäller det att snabbt stanna din häst,så att dummyn ramlar av släden, hoppa av hästen och springa fram till dummyn och klappa på den.

Dummy Tying:

I den här klassen sitter lassot fast i hornet på sadeln och löper genom ett neck rope (halsrep) på hästen. Ryttaren har också en så kallad pigging string (ett tunt rep med en lassoögla på) i sin mun. När dummyn far iväg gäller det att rida i kapp och kasta lasson och fånga (ropa) dummyn. Lyckas du få en träff runt halsen på dummyn så gäller det att snabbt stanna din häst,så att dummyn ramlar av släden, hoppa av hästen och springa fram till dummyn och använda din pigging string till att binda ihop 3 av dummyns ben.