Bohus Ropers 2017

Hej, alla där ute i den svenska westernmyllan!

Vi har i Bohus Ropers beslutat att 2017 kommer bli ett lite lugnare år vad gäller tävlingsarrangerande vilket betyder att vi bara satsar på Camp Backamo Western Challenge den 3 september. Vi kan inte gärna släppa den arenan och helgen då det är en av de westerntävlingar i Sverige där det är mest publik.

Det kommer även ordnas med olika träningar och clinics när andan faller på, håll utkik.

Några av oss kommer även att stötta vid SM då vi känner att om vi hjälps åt så kan det bara bli bättre!

En viktig sak är att vi kommer att köra vidare med vår omåttligt populära Medlems-/Familjehelg på Backamo Lägerplats. 2017 kommer den att genomföras helgen den 3-4 juni och vi försöker få till samma upplägg som förra året. Tränare som är klara för detta är Kenny Green Pettersson och Urban och Ulrika Gullberg. Även om det ”bara” blir 2 dagar i år så ska vi försöka klämma in ytterligare en tränare, vem är inte helt klart när detta skrivs. Lägg in datumet i kalendern så kommer mer information inom kort. Missa inte detta!

Som vi brukar säga ”Pengarna gör mer nytta när de används än när dom sitter på kontot!”.

Vad är det som gör att vi har beslutat att takta ned lite i år då? Vad har hänt under de 5 år föreningen funnits?

Bohus Ropers, som förening, startades för 5 år sedan, 2012, men redan 2010 var det ett gäng nyfunna vänner som gillade westernstilen som började kasta lasso med sina hästar. Efter ett reportage i TV4 Väst 2011 blev vi tillfrågade om vi ville vara med på Bondens Dag på Backamo Lägerplats och visa vad vi höll på med. Självklart ville vi det så vi ordnade en ”tävling” i Roping och fick ett fantastiskt gensvar med på den tiden ett av de större startfälten i Sverige. Många i publiken undrade hur dom kunde komma i kontakt med oss och det var ju ett litet problem eftersom vi ”bara” hade fina Bohus Ropers-skjortor men ingen förening.

Sagt och gjort, i början av 2012 registrerades Bohus Ropers som förening och med många handlingskraftiga individer i gruppen drog vi samtidigt igång ett EU-projekt med satsning på tävlingen på Backamo och med finansiellt stöd från Terra Et Mare. Detta innebar massor med ideellt arbete i motprestation men det innebar att vi kunde inhandla riktigt bra utrustning, TufKaf-dummy, tidtagarutrustning, ljudanläggning, m.m. Eftersom man inte får ut EU-pengar i förskott utan mot fakturaunderlag och kvitton så var det flera i gruppen som låg ute med ganska stora summor pengar under en period, men vad gjorde väl det, vi var ju övertygade om att vi kämpade för något bra! Det blev ytterligare ett EU-projekt innan vi kände att vi måste ha tid med våra hästar också.

Under åren som gått så har Bohus Ropers utvecklats med fler grenar, Barrel Race & Pole Bending, Trail, och kossegrenar. Många av våra medlemmar har nått fina resultat på tävlingsbanorna runt om i Sverige och på SM. Några av medlemmarna sysslar nu även med Reining och andra ridgrenar inom westernridningen.

En utav ledstjärnorna i Bohus Ropers har varit viljan att utveckla westernridningen och våra grenar, t.ex. har vi inom Ropingen och Barrel Race/Pole Bending skapat anpassade klasser för ungdomar, Youth, och nybörjare. Nu för tiden har även de större tävlingarna Youth-klasser vilket är fantastiskt kul. Det trots allt ungdomarna som står för framtiden inom westernridningen.

När vi drog igång med vårt populära KoRåmet, tävling med levande boskap, var grundtanken att man som nybörjare skulle våga ta klivet in på tävlingsbanan och att det inte skulle kosta skjortan. Vi introducerade även grenen Cattle Penning som tävlingsform i Sverige. Konceptet var mycket uppskattat och har även kopierats men i år har vi bestämt att vi låter den tävlingen vila.

Vi var även en grupp, där Bohus Ropers var med, som försökte dra igång en serie ranchtävlingar med tanken att utföra ett antal grenar som skulle symbolisera riktigt rancharbete. Det skulle också vara stort fokus på samkväm och att kostnaden för att delta skulle vara mycket rimlig. Av olika anledningar så kom vi inte hela vägen. Kanske kan det bli något i framtiden.

Som arrangör av tävlingar är det nog inte allt för förmätet att påstå att vi i Bohus Ropers är grymma. Givetvis riktar vi ett STORT TACK till alla fantastiska människor som ställer upp som funktionärer, utan er, ingenting! Vi vill vi även tacka de tävlande som deltar på våra tävlingar.

Tyvärr finns det en baksida med att göra nya saker och få uppmärksamhet. Det betyder också att vi har fått en del kritik, läs skit, både på ett personligt plan och föreningen generellt. Det här är naturligtvis riktigt tråkigt och tröttsamt men som tur är så väger det positiva över och gör att vi strävar vidare, om än i lite lugnare tempo.

2016 var ett år där många av de som drivit och kämpat kroknade lite. Delvis beroende på att många tävlar men det har även varit lite interna stridigheter, precis som hos de flesta föreningar, som gjort att delar av styrelsen tappat lusten. Vi har nu haft årsmöte och fått valt en ny styrelse med lite nytt blod. Vi har även hunnit ha vårt första styrelsemöte där stämningen var på topp och vi ser med tillförsikt framåt.

Snart har vi kommit på något nytt koncept att lansera!

Väl mött där ute!

Bohus Ropers